Inför SM i kickboxning: ”Det blir all time high”

På lördag är det dags för SM i kickboxningens light kontakt. Knappa månaden senare hålls fullkontakts-SM. En separation av stilarna som hittills varit lyckad.
   – Det var arrangörernas egna vilja, inget som vi från förbundet beställde, säger kickboxningens vice ordförande Björn Rhodin till budokampsport.se.

9 maj 2012  |  Jonathan Broberg

På lördag är det dags för SM i kickboxningens light kontakt. Knappa månaden senare hålls fullkontakts-SM. En separation av stilarna som hittills varit lyckad.
   – Det var arrangörernas egna vilja, inget som vi från förbundet beställde, säger kickboxningens vice ordförande Björn Rhodin till budokampsport.se.

Det är första året som kickboxningens lightkontakt särdelar SM med fullkontakten. SM i lightdelen arrangeras på söndag i Ängelholm och fyra veckor senare hålls fullkontaktens dito i Stockholm.

Ett beslut som det diskuterades en hel del om i kickboxningskretsar.
   – Vi från förbundet har inte så att säga beställt detta, utan det var helt och hållet arrangörernas önskan. Ängelholm ville ha lightkontakten och Stockholm Kickboxning ansökte om SM i fullkontakt. Sedan blev det som det blev.

Men redan n u står det klart att separationen tenderar att bli ett lyft – åtminstone hittills för lightkontakten.
   – Det har varit sinnessjukt många anmälningar till Ängelholm i helgen. Det blir all time high i antal matcher – och det med råge! Det är så klart hur kul som helst. Vad det beror på får vi utvärdera efter SM, men det kanske är så att många nu får möjlighet att vara med i både disciplinerna istället för bara en.
   – Vi har ännu inte fått några indikationer om deltagarantalet på fullkontakten, men det beror på att anmälningarna och inbjudningarna till klubbarna gick ut i dagarna. Det var lite olyckligt för oss att den här stora thaiboxningsgalan i Globen anordnas på det datum då vi hade tänkt att ha SM:et.

Intresset för kickboxningen i Sverige har ökat de senaste åren. Vad som föranleder detta och vad förbundet kan göra för att försöka bibehålla intresset är en inte alldeles enkel ekvation att få ihop.
   – Nej, så är det. Men vi har en väldigt strukturerad förbundsstrategi som numera genomsyrar hela vår verksamhet. Vi har en årsplan med olika målsättningar för media, PR, utbildning, landslag och så vidare. Vi är noggranna i det vi gör och jag tror det tillslut genererar resultat också.

Björn, hur menar du då rent konkret?
   – Säg så här. Vi har mål inom exempelvis utbildning som vi vill uppfylla och har en utarbetad kravbild på utbildningen. Uppnås dessa leder det till en massa spinn-offeffekter. God utbildning ger bättre utövare, som kanske tar fler medaljer på mästerskap, vilket leder till större mediatäckning och därifrån kan vi bygga PR.

Ifjol hade svensk kickboxning ett riktigt pang-år på landslagsnivå, med ett gäng VM-medaljer och ett par världsmästare. Men någon risk för mättnadskänsla finns inte, enligt Björn.
   – Nej verkligen inte. Min uppfattning och min magkänsla pekar på det motsatta. Vi har snarare en hunger om att försöka vara ännu bättre än ifjol. Vi har exempelvis konsulterat en extern kraft för att sätta en kravprofil på våra landslagsmedlemmar, med vissa målbilder de måste klara av för att kunna vara med i landslaget. Det är inriktning på träningsdos och så vidare.
   – Jag känner att vi inom svensk kickboxning är extremt sugna på fler framgångar, så på din fråga – nej, jag upplever ingen mättnadskänsla.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Terese Rhodin