Mathias Bäck instruerar på Sverigeläger i aikido

Mathias Bäck, från Norrköpings Aikidoklubb, är en av de som ska instruera på Sverigelägret i aikido i vår. Han har tidigare instruerat på två andra Sverigeläger, senast i Kalmar 2012. Där deltog han också i lägrets sedvanliga uppvisning. Att få instruera på ett läger till tycker han är ärofyllt och roligt.

6 mars 2014  |  Eva Hedman

Mathias Bäck, från Norrköpings Aikidoklubb, är en av de som ska instruera på Sverigelägret i aikido i vår. Han har tidigare instruerat på två andra Sverigeläger, senast i Kalmar 2012. Där deltog han också i lägrets sedvanliga uppvisning. Att få instruera på ett läger till tycker han är ärofyllt och roligt.

Vid det första Sverigelägret han instruerade på (i Jönköping 2006) handlade det för honom mycket om att visa likheten mellan Saito Senseis och Tissier Senseis vapenträning. 

Om Mathias får välja själv vad som ska visas på det här lägret vill han helst göra något helt utan vapen. Istället vill han koncentrera sig på kontakten mellan uke och tori, det vill säga den som anfaller och den som gör en teknik. För honom är det viktigt med mycket rörelse och tempo i aikidoträningen, såsom det är i den aikido Tissier Sensei utövar.

   – Den franska stilen tycker jag har rena och tydliga tekniker. Något jag vill inspirera till och förmedla utåt, säger Mathias.

Han berättar att det finns många inriktningar och nischer inom aikido. Det Mathias särskilt uppskattar med Sverigelägret är att många utövare från olika inriktningar träffas och tränar tillsammans över gränserna. Sverigelägret bidrar till att skapa gemenskap oavsett var eller för vem man tränar. Han hoppas på ett välarrangerat läger med många deltagare.

 

Text: Eva Hedman

 

0
0
0