Projektledaren Mats Lilja om arbetet med Anläggningsguiden

ANLÄGGNINGSGUIDEN. Intervju med författaren bakom förbundets nya publikation. Han berättar bland annat om hur guiden utvecklades under projektets gång och hur han hoppas att den används framöver.

28 december 2022  |  Magnus Ledin

På annandagen var det premiär för Svenska Budo & Kampsportsförbundets Anläggningsguide, som berättar om förbundets 27 aktiva idrotter och deras lokalbehov.

Mats Lilja har i sin roll som projektledare och författare lett arbetet med att ta fram guiden. Här svarar han på några frågor om det tre månader långa projektet oktober–december 2022.

Hur har arbetet gått med guiden?

– Bra, tycker jag! Det har varit ett intensivt projekt med tight deadline och många olika saker som vi velat berätta om. Men jag är glad över att vi fick ihop det till slut, säger Mats Lilja.

Vad har målet med Anläggningsguiden varit?

– Uppdraget var ursprungligen att sammanställa de lokalbehov som förbundets 27 idrotter har, vilket också är kärnan i den färdiga guiden. Men med tiden kände vi att vi ville sikta lite högre och utnyttja tillfället till att berätta mer om själva idrotterna, förbundet och vägen framåt för kampsportsanläggningarna.

Hur gick arbetet med att beskriva idrotterna?

– Alla idrotter har fått ett varsitt uppslag i guiden. I de texterna har jag försökt att hitta ett populärvetenskapligt anslag, med både lite historia och lite nutid. De texterna är främst till för dem som kanske inte har så mycket tidigare kunskap om de 27 idrotterna. Det var ett stort men intressant arbete där jag bollade innehållet med företrädare för varje idrott.

Är du nöjd med slutresultatet?

– Ja, absolut. Även om vi skruvade på detaljer in i det sista egentligen. Men sammantaget tycker jag att alla som har arbetat med guiden har gjort ett väldigt bra jobb under ett intensivt projekt. Förutom jag själv så har ju du, Ida Brogren (illustratör) och Johanna Bjuhr Escalante (Art Director) ingått i arbetsgruppen.

Vad har överraskat dig under projektet?

– Trots att jag har jobbat i över två år på förbundet så har jag blivit påmind om bredden av idrotterna inom SB&K. Sen blev jag faktiskt lite överraskad över vilken uppmärksamhet guiden fick redan långt innan den blev klar. Jag har till exempel blivit kontaktad av flera av Sveriges största kommuner, som ville veta vad vi hade på gång. Även stora medier har hört av sig.

Vilka fördelar ser du med att guiden finns?

– För första gången finns nu våra idrotters lokalbehov samlade. Det underlättar förhoppningsvis för den enskilde föreningen när det gäller kontakter med nuvarande eller potentiella blivande hyresvärdar, exempelvis kommuner. Men också om en eller flera föreningar gemensamt vill utöva flera idrotter i samma lokal, det är betydligt lättare nu att få en samlad bild av vad som krävs. Och det gäller ju även åt andra hållet – hyresvärdar kan med guiden ganska snabbt få en bild av vilka idrotter som har lättare att dela ytor, inte minst de som använder samma typ av golvunderlag.

Hur hoppas du att guiden tas emot av föreningar, kommuner och andra hyresvärdar?

– Mottagandet under resans gång, för de delar som vi har kunnat visa upp för olika intressenter, har varit väldigt positivt. Det har märkts att det här är något som har saknats så självklart hoppas jag att guiden fyller en funktion för alla parter.

När du blickar framåt, vad skulle du säga är nästa steg i arbetet med anläggningsfrågan för budo och kampsport?

– Nu när guiden är på plats så är nästa steg givetvis att den används också, förhoppningsvis både som inspiration och som underlag för kreativa diskussioner. Med tanke på hur mycket det rör sig när det gäller anläggningsfrågan i kampsportssverige så tror jag att Svenska Budo & Kampsportsförbundet kan bli en viktig partner och remissinstans framöver.

Vad händer nu för din del?

– Jag lämnar förbundet vid årsskiftet och kommer i stället att arbeta som frilans för andra projekt den närmsta tiden. Tack ska ni ha allihopa för de här åren! Jag finns på bland annat LinkedIn om någon vill höra av sig.

Mer information

Anläggningsguiden finns publicerad på vår nya undersida Anläggning.

För anläggningsfrågor kan ni framöver kontakta ledin@budo.se.

Text: Magnus Ledin
Arkivfoto: Jonathan Broberg

51
43
52