Lyfter på höstluvan för Lina Länsberg

Ordet hjälte har genom åren använts rätt så flitigt när det gäller att beskriva en idrottslig bragd.

30 september 2019  |  Kent Hansson

Jag har själv klistrat hjälte på idrottare efter stora och oväntade prestationer.

Men med åren blir man klokare. Numera undviker jag att hjälteförklara framgångsrika idrottare. Det finns andra ord som ändå på ett vackert och korrekt sätt beskriver idrottsbragder.

Jag kom att tänka på språkbruket inom sportjournalistiken i samband med 25-årsdagen för Estonia-katastrofen.

Det var den 28 september 1994 som Estonia förliste på väg från Tallinn mot Stockholm. 852 av de 989 personerna som fanns ombord dog. Kent Härstedt och Sara Hedrenius var två personer som lyckades ta sig ut ur det sjunkande fartyget. Tillsammans kämpade de för sina liv mot vågorna på en uppochnedvänd räddningsflotte.

De båda överlevarna utförde ofattbara hjälteprestationer

Efter fem timmars kamp ute på havet räddades Härstedt och Hedrenius. När jag ännu en gång läser deras berättelse om den fasansfulla natten fylls jag av en gränslös beundran för alla de som trots usla odds klarade livhanken i denna fartygskatastrof.

Kent Härstedt och Sara Hedrenius hjälpte varandra att överleva i det iskalla vattnet. De fick krafter att utföra det som egentligen inte skulle vara möjligt. De båda överlevarna utförde ofattbara hjälteprestationer.

Kent Härstedt har fyra gånger kryssats in i riksdagen för socialdemokraterna. Han har varit ambassadör och fredsmäklare. Han var under en period ordförande för Svenska judoförbundet. Sara Hedrenius jobbar sen 15 år tillbaka för Röda Korset, där hon är sakkunnig i krisstöd. Om det är några föreläsare jag skulle vilja se och höra så är det Kent Härstedt och Sara Hedrenius.  Jag tror också det skulle vara nyttigt för många av våra fighters att ta del av Härstedt och Hedrenius berättelser om hur de båda lyckades ta fram övernaturliga krafter för att överleva en fight på liv och död.

Länsberg vann, Hermansson förlorade

Idrotten på toppnivå är ingen lek. Framförallt inte när det handlar om fighting.
Jag har under min långa resa som sportreporter upplevt många fighters som varit på väg in i dimmornas värld, grymma fighters som på något magiskt sett rest sig och vunnit kampen. 

Det finns många bra ord för att beskriva en idrottslig prestation. Dock är hjältestatusen förbehållet de som gjort något utanför idrottens område. En vardagshjälte kan också vara en person som gör uppoffrande insatser inom sjukvården eller på annat sätt hjälpt en medmänniska.

Vad gäller idrottsliga prestationer lyfter jag på höstluvan för Lina Länsberg som vid lördagens UFC-gala i Köpenhamn besegrade amerikanskan Macy Chiasson. Amerikanskan kom till Wonderful Copenhagen som obesegrad och hon öppnade också hårt men Lina Länsberg hade de bästa krafterna och vann till slut på domslut. Lina har nu fyra vinster på sju matcher och hon tycks bara bli bättre och bättre. Däremot fick svensk-norsken Jack Hermansson se sig besegrad i den andra ronden av Jared Cannonier. 

Hermansson tappade balansen när Cannonier slog en uppercut och trillade på golvet, där han blev helt försvarslös.  Jack kom till fighten med fyra raka vinster och en seger mot Cannonier hade öppnat för en titelmatch i mellanviktsklassen. Men i buren kan allt hända och det fick Hermansson en påminnelse om i Royal Arena. Skillnaden mellan succé och misslyckande kan vara hårfin i MMA. Jag är dock övertygad om att Jack Hermansson kommer tillbaka. Jack är en färgstark fighter som hör hemma på de stora UFC-galorna. Om vi känner Jack Hermansson rätt vill han innan året är över komma in i buren igen…

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10