Björn Eriksson: “Lokalfrågor kommer i andra hand”

KAMPSPORTSDAGARNA. Riksidrottsförbundets ordförande efterlyser fler politiska beslut för att underlätta för kampsportsföreningarna.

22 augusti 2022  |  Mats Lilja

När Kampsportsdagarna anordnades i Stockholm 17–21 augusti var lördagens paneldiskussion kring kampsportsföreningarnas tillgång till lämpliga och ekonomiskt hållbara lokaler en av de stora punkterna.

Thabo Motsieloa, vice ordförande för arrangerande Stockholms Budo & Kampsportsförbund, lyfte i en intervju lokalproblematiken som den största frågan kampsportssverige har just nu.

– Vi har väldigt svårt att få tag i lokaler att träna i och svårt att få lokaler som är anpassade för tävling inom våra idrotter. Hyrorna går bara upp och fastighetsmarknaden i framför allt Stockholm har blivit stentuff. Det är nästan omöjligt för en förening att skriva ett kontrakt idag. Och har vi inga lokaler så har vi heller ingen kampsport, konstaterade han inför paneldiskussionen.

Han agerade moderator på scenen i centrala Stockholm där Björn Eriksson (ordförande i Riksidrottsförbundet), Karin Ernlund (idrottsborgarråd i Stockholms Stad), Simon Sköld (MMA), Mikaela Laurén (boxning) och Peder Finnsiö (ordförande i Stockholms Budo & Kampsportsförbund) deltog i samtalet. Paneldiskussionen går att se i efterhand på stockholmsdistriktets Youtube-kanal.

Karin Ernlund (C),  ansvarigt idrottsborgarråd i Sveriges största stad, utlovar i en separat intervju satsningar på kampsporten i Stockholm. Hon har också tre nycklar för att underlätta för kampsportsföreningarna framöver.

– Vi behöver dels förstärka och bygga ut vårt hyresstöd för att vi ska kunna hjälpa föreningen att betala hyra, vi behöver se till att vi själva bygger lokaler för kampsporten och sen behöver vi också se till att när vi ”bygger stad” så måste vi också se till att bygga lokaler som kampsporten kan hyra in sig i, berättar hon i intervjun på budokampsport.se.

Deltagarna i paneldiskussionen under Kampsportsdagarna i Stockholm.

Som Riksidrottsförbundets ordförande är Björn Eriksson förstås involverad i diskussionerna kring idrottsytor både lokalt och nationellt.

Vad tycker du var det viktigaste som sades på scenen under pandeldiskussionen?

– Att man [från politikens sida] säger sig vara redo att övergå från ord till handling. För jag tror att vi vet ungefär vad som går att göra – men gör det också, säger Björn Eriksson.

Hur skulle du beskriva kampsportens situation när det gäller lokaler?

– De ligger illa till, sämre än många andra. Utomhussporter ligger lite bättre till. Och pandemin finns ju där och spökar. Inomhussporter med kroppskontakt, inte minst i huvudstaden, tillhör dem som har det bland det jäkligaste. Det är det ingen tvekan om.

Vad kan Riksidrottsförbundet göra för att underlätta för kampsportsföreningarna?

–  Det är många saker. En idé vi pratar om är att ligga på och ligga på och ligga på och få fram politiska beslut. Sen har jag ju två saker jag driver utöver det som är viktiga – det ena är att jag tror en del på nationella samordnare, någon måste rodda i det här för det löser sig inte av sig självt. Och när det gäller livet ni har: hjälp mig ordentligt och se till att den här förfärliga internmomsen på administration försvinner. Det skulle med lätthet kunna lösa många, många problem för er om man slapp att bli momsbelagd. En enig riksdag säger att det bör komma bort för oss [inom idrotten].

Vad kan kampsportssverige själva göra för att förbättra situationen?

– Opinionsbilda, opinionsbilda, opinionsbilda. Ni gör idag väldigt mycket men ni är lite kringgärdade av det här, ska vi säga jagandet, efter inflyttningar och ombyggnader och annat. Det gör att lokalfrågor kommer i andra hand när det gäller rörelse för människor. Först bygger man bostäder, sen bygger man dem gärna på grönområden också för säkerhets skull… Och så tar man andra lokaler i anspråk. Det är ingen bra utgångspunkt, man ska kunna röra sig i det område man bor, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Text & Foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

56
48
57