Två av förbundets idrottare får RF:s Elitidrottsstipendium

UTBILDNING. Patricia Axling och Mirjam Björklund tilldelas 50 000 kronor vardera för att kunna kombinera idrott och studier.
(Foto: Carl-Cedric Persson/Bildbyrån respektive Privat)

19 september 2022  |  Mats Lilja

Idag blev det officiellt vilka 50 svenska idrottare som får Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium för säsongen 2022/23.

Elitidrottsstipendiet ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per läsår och delas ut en gång per termin.

Två av stipendiaterna kommer från Svenska Budo & Kampsportsförbundet:

 • Patricia Axling, muaythai
  Odenplan Fightgym | Svenska Muaythaiförbundet
 • Mirjam Björklund, kyokushin
  Keiko Karate Sällskap | Svenska Fullkontaktskarateorganisationen

Patricia Axling är ett välkänt namn inom kampsportskretsar sedan många år tillbaka. Trots en lång karriär kan hon se tillbaka på ett osedvanligt framgångsrikt 2022 med EM-guld, VM-guld och brons på World Games. Och till det kan hon nu även lägga till elitidrottsstipendiet.

– Jag blev förstås otroligt glad när jag fick beskedet. Det är ju 50 000 kronor per läsår och för min egen del så är det av jättestor ekonomisk betydelse. Eftersom jag har dubbla karriärer så är det fullt upp med att plugga och träna så jag hinner inte jobba mer än lite här och där, berättar hon.

Axling har efter sommaren inlett sitt femte år på den 5,5 år långa lärarutbildningen på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, där hon utbildar sig till lärare i idrott och hälsa samt samhällskunskap. Hon fick stipendiet även 2018/19, då hon precis hade inlett sin utbildning. Åren därefter har hon fått kämpa än hårdare för att få ihop sina dubbla satsningar ekonomiskt.

– Det är svårt att ha ett regelbundet arbete, som många av mina studiekamrater har. Det kan inte jag ha med tanke på hur mycket man är borta och hur mycket jag tränar. Jag skulle säga att det här tillskottet är direkt avgörande för att slippa stressen som uppstår när det saknas pengar, säger Patricia Axling.

För Mirjam Björklund, som tagit EM-brons både 2021 och 2022 inom karatestilen shinkyokushin, är det första gången hon tilldelas elitidrottsstipendiet.

– För mig är stipendiet en ynnest, tillika en guldkant på tillvaron. Det har varit mer en regel än ett undantag att jag av ekonomiska skäl undvikit att köpa diverse träningsredskap jag behövt eller avstått från att göra besök hos exempelvis massör eller fysioterapeut. Stipendiet innebär att jag framöver kan göra det jag ofta avstått ifrån. Jag är säker på att det kommer hjälpa mig i min idrottskarriär, säger hon.

Björklund bor i stadsdelen Angered i Göteborg. Hon arbetar som biståndshandläggare inom äldreomsorgen samtidigt som hon läser Socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Och förstås lägger enormt med tid på sin karate.

– Jag satsar mycket på min fysik och har precis tömt sparkontot för att kunna köpa ett hemmagym. Tajmingen för bidraget var därför helt perfekt! Under hösten har jag två viktiga utmaningar – jag kommer att representera Sverige och Europalaget i World Cup, vilket sker redan nästa vecka i Polen. Dessutom har jag en kvalificeringstävling i december där min målsättning är att försöka bli uttagen till VM i öppen viktklass år 2023, berättar Mirjam Björklund.

Mer information:

 • Elitidrottsstipendiet är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.
 • Totalt ansökte 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund om stipendiet. 15 av dessa kom från SB&K.
 • De 50 idrottarna som får stipendium 2022/23 är hemmahörande i 32 olika specialidrottsförbund, representerande 38 olika idrotter. En lista på samtliga stipendiater finns på Riksidrottsförbundets hemsida.
 • På senare år har exempelvis Elina Moestam och Emma Stonegård Abrahamsson tilldelats stipendiet.
 • En komplett lista över SB&K:s stipendiater genom tiderna finns under FörbundUtbildningElitidrottsstipendium › Elitidrottare från SB&K som beviljats stipendiet.

Text: Mats Lilja

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52