Reportage: Svensk aikido lyfter världens starkaste björn

18 juli 2016  |  Eva Hedman

Vi kommer med båten till ett sommarvackert Gotland en tisdag i början av juli, för att representera Svenska Aikidoförbundet och SB&K vid Idrottens dag. Ön sjuder av aktivitet, det luktar hav och kalksten, solen skiner och vi ser fram emot en skön dag i Almedalen. 

Men, prognosen säger att det ska regna hela onsdagen då det är dags. Maria, som arbetar för RF, är som alltid positiv ändå och berättar under informationsmötet på kvällen, att hon faktiskt hittat en app som säger att det ska bli soligt i morgon.
   – Det är den enda väderappen jag använder från och med nu, säger hon glatt. Och alla närvarande skrattar, men vi i aikidogänget är glada över vetskapen om att i alla fall vi kommer att ha vår verksamhet i ett tält.

Onsdagen kommer och regnet faller. Hoppet om ett högt besökarantal är i princip obefintligt. Men Aikidoförbundets nationella uppvisningstrupp gör ett framförande precis i början av dagen, och snart efter det har aikidotältet sina första modiga ”prova-påare” på mattan. De lär sig gladeligen hur de ska ramla i marken utan att slå ihjäl sig, och får också prova en och annan teknik. Ungdomarna är entusiastiska och intresserade och vi fylls av nytt hopp: det blir nog bra idag, trots allt.

Vem är starkast?

Till och med Bamse vågar sig på att testa lite aikido och lyckas riktigt bra. Vår aikidoka tycker nog att han ätit för mycket dunderhonung och är lite hårdhänt trots att han är snäll, men det gör ingenting. ”Idrott gör Sverige starkare” står det på tröjorna som vi funktionärer fått av RF dagen till ära. Vilket känns väldigt passande när svensk aikido med ett styrkevrål plötsligt lyfter upp världens starkaste björn och bär honom på sina axlar en stund, just som solen bestämmer sig för att titta fram.

Mot eftermiddagen har uppvisningstruppen gjort ett framträdande varje timme och lockat ett hundratal träningssugna både stora och små till tältet (idag har vi lärt oss att lite regn inte hindrar idrotten från att vara framgångsrik). Hektor som är sex år och aldrig har tränat kampsport tidigare, tycker att ”volten” (vårt framåtfall) är bland det roligaste han provat idag.
   – Och så var det häftigt att ta ner han jag provade med på marken, säger han stolt medan han får sitt välförtjänta svarta band knutet runt handleden.

Klockan närmar sig fyra och dagen går mot sitt slut. Vi lastar mattorna på ett släp och viker ihop presenningen som legat under dem. Tältkillarna kommer och monterar ned tältet och vi går över gräsmattan till kvällsminglet för att umgås med de andra idrottsutövarna. Alla verkar nöjda och vi är rörande överens om att det trots oturen med vädret har varit en mycket lyckad Idrottens dag i Almedalen.  

 

Text och foto: Eva Hedman

30
19
26