Momskampens bakslag idag

EU-kommissionen lämnade idag sina huvudpunkter om det framtida momsdirektivet och detta är det viktigaste i dessa huvudpunkter, fritt översatt.

6 december 2011  |  Jonathan Broberg

EU-kommissionen lämnade idag sina huvudpunkter om det framtida momsdirektivet och detta är det viktigaste i dessa huvudpunkter, fritt översatt.

”Momsbehandlingen av ideella organisationer har föranlett ett stort antal reaktioner. Dessa organisationer åtnjuter emellertid redan idag ett undantag som täcker deras allmännyttiga aktiviteter. De återstående aktiviteter som inte täcks av detta undantag är det enda skälet till oro. Dessa aktiviteter kan dock täckas av den allmänna undantagsmöjligheten för småföretag som har en omsättning under en viss tröskel och genom ytterligare förenklingsåtgärder som medlemsländerna kan införa. Medlemsstaterna kan också införa riktade kompensationsmekanismer, utanför momssystemet, för att undanröja momskostnaden för sina inköp.”

Så här säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd om EU-kommissionens meddelande.
   – Vi har från början haft svårt att se att vi inte kommer att bli momsbelagda i framtiden. Det är kanske dags att vi börjar förbereda oss för att delar av vår verksamhet kommer att innefatta moms, tyvärr.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber menar i ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet att:
  – Det är upprörande att kommissionen fullkomligt struntar i EU-parlamentet, den svenska regeringen och närmare tusen föreningar och förbund i Sverige som har svarat på grönboken.

Text: Jonathan Broberg