Mårten Holmberg instruerar aikido på Sverigeläger i vår

Förra Sverigelägret i aikido (2012) var Mårten Holmberg, från Kalmar, både instruktör och arrangör med allt vad det innebar. Han berättar att det var mycket jobb och lite träning, men att det var jättekul ändå. I år ska han, likt i Jönköping 2006, ”bara” instruera.

7 mars 2014  |  Eva Hedman

Förra Sverigelägret i aikido (2012) var Mårten Holmberg, från Kalmar, både instruktör och arrangör med allt vad det innebar. Han berättar att det var mycket jobb och lite träning, men att det var jättekul ändå. I år ska han, likt i Jönköping 2006, ”bara” instruera.

Mårten tycker att det ska bli skönt att få koncentrera sig på att hålla sina pass och att träna för andra, utan att tänka på allt runtomkring. Han tycker också i sin roll som tidigare arrangör att det ska bli kul att se hur de i Göteborg har löst olika saker.

Han ser mycket fram emot att träna för olika instruktörer och prova nya saker. Bland annat vill han gärna gå på passet som hålls av Andreas Falk, eftersom det är någon han tränat med, men aldrig för. Och så finns det en del nya namn som han också är nyfiken på, på instruktörslistan. Själv vill han visa detaljer som kan göra teknikerna lättare att genomföra. Det finns alltid småsaker att tänka på som kan göra hela tekniken bättre.

Mårten tycker att det är stor skillnad på självförtroendet nu när han har erfarenhet av ett par Sverigeläger. Han berättar om ett av sina bästa lägerminnen:

   – Jag minns påhälsningen vid mitt allra första pass som jag skulle hålla på Sverigelägret. Det var så mycket folk, jag tror det var fyra rader som satt där! Maria Mossberg och Jorma Lyly var där också, sådana som var mycket duktigare än jag. Och Ubbe stod och tittade på vid något tillfälle. En riktig nervositetshöjare!

Nu känns det bättre. Han vet att det han visar inte är fel, utan bara en variant på samma sak. Mårten gör sin grej och vissa gillar det, andra inte. Så kommer det alltid att vara. Han har slutat att vara rädd för att bli ifrågasatt, även om tanken fortfarande finns där ibland.

Sverigelägret ser han som ett bra tillfälle att skapa gemenskap inom aikidon. Där får man prova andra stilar och oftast inser man att de inte är så konstiga som man först tror. I slutänden tränar vi alla samma sak, bara på lite olika sätt, menar Mårten.

 

Text: Eva Hedman  Foto: Lars Johnsson

0
0
0