Förbundets ordförande kommenterar årsstämman

Omvalde förbundsordföranden Stefan Stenudd kommenterar lördagens årsstämma positivt.
– Det har varit intensivt, men jag är väldigt nöjd, säger han till budokampsport.se.

24 mars 2014  |  Eva Hedman

Omvalde förbundsordföranden Stefan Stenudd kommenterar lördagens årsstämma positivt.
– Det har varit intensivt, men jag är väldigt nöjd, säger han till budokampsport.se.

Under lördagen hölls Svenska Budo & Kampsportsförbundets årsstämma i World Trade Center i Stockholm. Mötesordförande var före detta förbundsordförande Erik Åsbrink, och 76 föreningar med totalt 110 röster närvarade.

Inför stämman hoppades Stefan Stenudd, SB&Ks ordförande, på lite tumult.
   –  Det ska vara lite bråk och stök på våra årsstämmor så att det finns anledning för klubbarna att vara där och göra sina röster hörda. Det absolut viktigaste för förbundets funktion är bred spridning bland närvarande klubbar, eftersom det ger en förankrad demokrati inom förbundet, säger han.

Motion om årsmötesprotokoll en angelägen fråga

Stefan menar vidare att stämman endast blir intressant för klubbarna om de känner att de har något att diskutera. Och diskussion blev det. Den enligt Stefan hetaste potatisen under årsmötet var en motion om styrelsens krav på att klubbarna skulle skicka in sina årsmötesprotokoll. En fråga som utöver den faktiska frågeställningen också ledde till samtal om grundläggande principer och skillnader i perspektiv inom förbundet.

Vid omröstningen gick styrelsens förslag igenom med knapp marginal, efter en liten ändring av det. Stefan ser både diskussionen i sig och det tajta röstningsresultatet som något positivt.

   – Många spridda åsikter blev yttrade och jag är glad över det. Det blev en engagerad diskussion som berörde många viktiga, centrala frågor. Också den knappa marginalen i röstningen är bra. Nu går det inte bara att säga ”Yes, vi vann” och gå vidare, utan det kräver lite eftertanke, säger Stefan till budokampsport.se.  

Besluten som underlättar för klubbarna

Vid årsstämman beslutades även att förbundsavgiften från och med nästa årsskifte ska betalas i slutet av januari, istället för som tidigare i slutet av december. Något som uppskattas av klubbarna eftersom de ofta har lite skralt i kassorna i slutet av året, medan de i januari hunnit få in nya medlemsavgifter. 

Annat som förväntas förenkla distriktsförbundens arbete är den nya bestämmelsen om när deras årsmöten ska hållas. Nu blir det tillåtet att ha dem när som helst från januari till SB&K:s stämma i mars.

Också jämlikhetsstadgarna justerades efter att en medlem påpekat att punkten om sexuell läggning saknades.
   – Det här är ett bra exempel på hur viktiga våra medlemmars synpunkter är, eftersom vi själva inte märkt att det saknades. Självklart ska alla känna sig välkomna inom våra idrotter, oavsett sexuell läggning, säger Stefan.

Årets styrelse

För verksamhetsåret 2014 valdes sittande styrelse om i sin helhet, vilket tyder på ett fortsatt bra förtroende. Årets styrelse blev således: Stefan Stenudd, Fredrik Gundmark, Arnela Hadzsisulejmanovic, Helena Hugosson, Daniel Norrgård, August Wallén och Mats Asplund.

 

Text: Eva Hedman  Foto: Jonathan Broberg

2
8
10