Idrottslyftet öppnade dörren för ett helt nytt tävlingssystem inom ju jutsu

Karlstad Kamsportsförening driver sedan 2012 projektet ”Jujustu Fight Trophy” (JFT). Det som från början var en del av ett lokalt projekt för att öka intresset för klubben, har vuxit och blivit en nationell satsning på bättre tävlingskunskap. Målet är att barn och ungdomar 6-15 år ska vilja och våga börja tävla.

23 december 2014  |  Eva Hedman

Karlstad Kamsportsförening driver sedan 2012 projektet ”Jujustu Fight Trophy” (JFT). Det som från början var en del av ett lokalt projekt för att öka intresset för klubben, har vuxit och blivit en nationell satsning på bättre tävlingskunskap. Målet är att barn och ungdomar 6-15 år ska vilja och våga börja tävla.

I Karlstad Kampsportförening fanns det år 2010 endast 16 medlemmar, och de gamla eldsjälarna hade tröttnat på att hålla klubben vid liv. Micke Lundh som då tog över som ordförande för klubben, och Jonas Lundh (tidigare landslagsmedlem) som kom hem efter tre års studier på annan ort, bestämde sig för att det var dags att vända den negativa trenden.

   – Vid det tillfället hade vi nästan ingen som tävlade i klubben. Vi såg ett behov av att öka bredden av idrotten generellt om vi skulle lyckas själva. Framför allt ville vi tillgängliggöra tävling för barn och ungdomar eftersom det knappt fanns något alls för dem, säger Micke Lundh.

Resultatet blev ett par år senare, med finansiering av Idrottslyftet, ”Jujutsu Fight Trophy” – en helt ny tävlingsmodell för alla mellan sex och femton år.

Modellen går ut på att alla deltagare i en tävlingsserie (JTF), oavsett placering, samlar poäng vid varje tillfälle de deltar. När ett visst antal poäng har uppnåtts får de en pokal. Alla deltagare får dessutom en plakett och ett diplom vid varje tävling.

Därutöver är varje tävlingstillfälle ett miniläger med en specifik inriktning, där såväl deltagare som ledare och föräldrar kan utbilda sig i olika tävlingsdelar och kategorier. Karlstad Kampsportsförening hoppas på detta sätt bidra till att alla föreningar med tiden får ett fungerande funktionärsteam.

Från att ha varit ett lokalt projekt har JFT nu vuxit och blivit en nationell satsning.

Med 167 000 kronor, varav 130 000 från Idrottslyftet och resten från sponsrande företag, utvecklar de satsningen som de drog igång 2012. Det är nu ett flertal klubbar från hela landet som deltar i JTF och modellen förväntas vara självgående inom en snar framtid. Men framgången är inte bara guld och gröna skogar.

   – Vi har inte så mycket finansiella medel och inte så mycket folk. När projektet växer så här mycket blir kostnaderna större än vi räknade med. Till exempel är slitaget på mattorna stort, så de kanske håller fem år istället för tio som vi hoppades på, säger Micke.

Han berättar också om hur projektet på sätt och vis ändrar förutsättningarna för hela ju jutsusverige, och att det inte uppskattas av alla. En del har till och med försökt göra gamla synsätt aktuella genom den nya satsningen.

Överlag är dock reaktionerna positiva och mycket gott har kommit ur satsningen. Karlstad Kampsportsförening har nu cirka 95 medlemmar och sex stycken domare på nationell nivå.

   – Man måste våga tänka nytt och nyttja de unga förmågorna, annars kommer man ingenstans, säger Micke Lundh med bestämdhet. Och så är det jätteviktigt att använda sig av media på rätt sätt för att få synlighet, tillägger han avslutningsvis.

 

Ni hittar all information om Idrottslyftet 2015 på www.budokampsport.se/idrottslyftet. Vid frågor angående Idrottslyftet kan ni kontakta Magnus Ledin 08-714 08 70 eller ledin@budokampsport.se

2
8
10