Nyheter

Doshu hyllar svensk aikido


En av världens mäktigaste aikidokas, Doshu (eller Moriteru Ueshiba som han heter), är mycket positivt inställd till kvaliteten på svensk aikido.
   – Många svenskar som tränat aikido länge, så de håller hög kvalitet, säger han till budokampsport.se.

Den smått legendariska Hombu Dojo ligger lite avskilt, så där halvt undangömd, i utkanten av Tokyo ungefär en kvarts taxifärd från stadens innersta kärna.

Gränden är lite mer än en ordinär bil i bredd och husen är två till fyra våningar höga. Från en av byggnaderna hörs ett väl igenkänt dunsande.

Byggnaden tillkom 1968 och Hombu Dojo har legat där enda sedan dess. Dojons frontfigur heter Moriteru Ueshiba, eller Doshu som är titelbenämningen är, och han har just avslutat dagens pass. Han håller fortfarande pass varje morgon.

“Viktig relation för oss”
Efter träningen tar han emot på sitt kontor. Grönt te serveras.
   – Min farfar grundade aikido, min far tog över dojon efter honom som den andra Doshu och jag har tagit efter honom, som Doshu nummer tre. Dojon bygger på lojalitet till aikido. Det här är mitt liv och kommer sannolikt alltid vara det.

I januari graderades fyra svenskar, Urban Aldenklint, Roland Hultberg, Stefan Stenudd och Mouliko Halén, till 7:e dan – just i Hombu Dojo. Och Doshu är imponerad av svensk aikido.
   – Det finns många svenskar som tränat aikido länge. Vi har haft ett gott samarbete med Sverige, och har det idag också. Vi har haft instruktörer som åkt till Sverige och vi har tagit emot svenskar. Det är en viktig relation för oss.

“Människorna var väldigt långa”
Själv har Doshu besökt Sverige vid fem tillfällen. Det första skedde 1975 och är något han minns väldigt väl.
   – Mitt första intryck av Sverige var att människorna var väldigt långa. (skratt)
   – Jag var i Sverige och instruerade och efteråt ansåg jag Sverige som en kompanjon, så att säga. Som jag sade, vi har ett väldigt bra och djupt utbyte av varandra som jag är tacksam för.

Doshu, som är en mycket upptagen man, tackar artigt för stunden. Han avslutar med att säga att ungefär 100.000 människor i Japan tränar aikido, och blir lite glatt förvånad när han får reda på att den motsvarigheten i Sverige är ungefär 5000 idrottare.
   – Hur många människor bor i Sverige, åtta miljoner? Då är femtusen utövare bra, väldigt bra.

Hombu Dojo har fyra våningsplan och sammanlagt tre dojos. I det som kallas den första dojon, där svenskarna förövrigt graderades, hänger stora bilder på Doshus far och farfar. Hombu är för övrigt ganska väl utsmyckad med tavlor och minnesbilder på den första och den andra Doshu.

Hombu Dojo – en oas
På en vägg hänger ett träningsschema gjord vackert i trä. Annars är dojon sparsamt utsmyckad, och det är inte tal om ge något burget intryck. Men luften är lätt att andas och dojon utsöndrar en härligt hemtrevlig förnimmelse.

Vid roten av Tokyopulsens uppskruvade tempo känns Hombu dojo som en utandningsplats, en oas. Inte undra på att aikidokas trivs här.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Mona Lundkvist/Sebastian Barudi/Jonathan Broberg