Jesper Waldestål vill försvara guldet i jodo-EM

30 juli 2015  |  Eva Hedman

Med mindre än en månad kvar till EM i jodo är tävlingsförberedelserna i full gång för ett av Sveriges stora medaljhopp, Jesper Waldestål. På meritlistan har Jesper redan åtskilliga mästerskap med medaljer som resultat i både iaido och jodo. Han har dessutom under förra året presterat otroligt bra i ett par japanska tävlingar där ytterst få utlänningar tillåts vara med. Men Waldestål har inte tänkt nöja sig med det. Inför det stundande EM:et är staven riktad mot försvar av guldet.

   – Vi satsar på att göra repris på förra årets EM, då det gick väldigt bra för Sverige, säger han till budokampsport.se.

EM i jodo den 19 – 20 september går denna gång i Falkenberg, Waldeståls hemstad. Att få tävla i ett stort mästerskap näst intill i sin egen trädgård verkar dock inte bekomma honom så mycket men det är skönt att slippa åka så långt till tävlingen, tycker han.
   – Jag tänker väl inte så mycket på var man håller EM någonstans, utan jag försöker köra så bra jodo som möjligt i vilket fall som helst. Men jag har fullt förtroende för att det blir en väl arrangerad tävling.

Inför mästerskapet försöker Jesper hålla en hög träningsvolym för att trimma in tekniken ordentligt. Allting måste ju sitta perfekt på tävlingsdagen. Att han varit i Japan och tränat ett år tycker han har påverkat såväl djupet i hans egen jodo som hans tekniska förmåga, något han hoppas ska ge utdelning under tävlingen.

Vad tror du om Sveriges chanser till medaljer i år?
   – Vi satsar på att göra repris på förra årets EM då det gick väldigt bra för Sverige (vi tog tre guld, varav två individuella och ett i lag). Men det är som vi säger i svärdsvingarkretsar: Svärdet är böjt, allt kan hända.

 

Text: Eva Hedman
Foto: Fakhri Al-alami

2
8
10