Lina Länsberg – Sveriges första kvinnliga fighter i UFC

6 augusti 2016  |  Eva Hedman

Internationella mångmedaljören i thaiboxning, Lina Länsberg, skriver nu historia även inom MMA – som Sveriges första kvinnliga fighter i UFC. Debutmatchen går i catchweight (140 Ibs/ 63,5 kg) mot Cristiane Cyborg Justino under UFC Fight Night 95 den 24 september i år.
   – Det ska bli skitkul på alla sätt, säger Länsberg till budokampsport.se.

Lina Länsberg berättar att hon efter att ha tagit åtskilliga medaljer i både SM, EM och VM i thaiboxning ville ha mer. Men det visade sig vara svårt att komma åt de stora proffsmatcherna hon var ute efter. Dessutom kändes det som en ännu större utmaning att göra något helt nytt. Nästa sport att erövra blev MMA.
   – Jag tyckte om de tunna handskarna, säger hon och skrattar.

Sin proffsdebut inom MMA gjorde Lina i december 2012, och har sedan dess gått matcher både i Cage Warriors och Superior Challenge, och skaffat sig ett record med sex vinster och endast en förlust. Den 24 september i år gör hon UFC-debut under Fight Night 95.

Debutmatchen är bestämd att gå mot den mycket omtalade Cristiane Cyborg Justino i ”catchweight” (140 Ibs eller 63,5 kg). Varken att möta just det motståndet, eller att matchen går i en högre viktklass än den Länsberg normalt tävlar i, bekommer henne.
   – Vikten är absolut inget problem, det är densamma som jag hade när jag tävlade i thaiboxning. Skillnaden är bara ett par kilo, säger Lina Länsberg i lätt ton.

Hur känns det att första matchen är mot Cyborg, med det monstruösa rykte hon har?
   – Det ska bli skitkul på alla sätt! Cyborg är ett monster. Men även monster är människor och har sina svagheter. Det gäller bara att göra en bra match och inte ha för mycket respekt. 

 

 

2
8
10