Kampsporterna har lyckats hålla fair play-fanan högt

Fair play borde vara det mest självklara inom all idrott.
Men fair play är tyvärr inte något givet i den största lagidrotten, fotbollen. Det blir man varse nästan dagligen.
Det ligger en unken doft över toppfotbollen, en doft som får mig att tvivla på en sport som jag lärt mig tycka om sen barnsben.

9 mars 2017  |  Kent Hansson

Kampsporterna har lyckats hålla fair play-fanan högt. Det är sällan jag ser till exempel en thaiboxare filma till sig fördelar i ringen.
Moralen hos kampsportare är hög, i mina ögon den högsta inom all idrott.
Vinnarlågan är extra stark hos den man eller kvinna som går in i en ring. Men det innebär inte att viljan att vinna slår ut alla etiska regler. En kampsportare vill kunna se sig själv i spegeln efter en fight.

I returmatchen mellan Barcelona och Paris fick vi ånyo ett bevis på hur rutten toppidrotten kan vara. Det var på alla sätt och vis en fantastisk match med högt tempo, vackra anfall, individuella prestationer och makalös spänning men glädjen smolkades av en simpel tjuv som sprang omkring på planen och hela tiden försökte filma. Till slut lyckades tjuven, i det här fallet Luis Suarez, lura domaren och tillskansa sig en straff och det avgjorde den här tillställningen. Det var inte första gången som Suarez filmade till sig fördelar. Det ligger Suarez natur att filma och lura domaren. Han har sen många år satt det i system.

Suarez älskar regelbrott. Han drar sig inte ens för att bita en motståndare. Suarez är en varböld inom fotbollen. Ändå får han hållas. Jag njöt av spänningen på Camp Nou men mådde illa av Suarez filmningar.

Jag kan tänka mig att miljoner Barca-fans idag hyllar Suarez som en hjälte men miljontals något så när neutrala fotbollsälskare rasar över hans feghet.
I Viasats expertstudio satte den förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck och grymtade över Suarez fusk. ”Det är en sorg för fotbollen”, sa Lagerbäck bland annat. Min undran är då: hur många gånger har Lars Lagerbäck bannat en egen spelare som har fuskat ? Hur många gånger har han kommenterat en straffsituation med: ”jag såg inte från min position”. Feghet är en stark tradition även inom fotbollens tränarkår.

Jag har under mina år som sportjournalist rekommenderat spelare och tränare inom fotbollen att titta på hur de moraliska reglerna fungerar inom kamporterna. Men varken spelare eller tränare är innerst inne intresserade av fair play. Det är den bistra sanningen. Spelare och tränare inom fotbollen är beredda att svika alla etiska regler i kampen om segrar och det gör mig ledsen och förbannad.

Jag kan också konstatera att det alltid är män som fuskar på planen. Det är stora starka män som slänger sig på fotbollsplanen och agerar döende svanen. Det är män som utdelar hårda armbågar på sina motståndare. Kvinnor är helt enkelt enligt inte lika benägna att fuska på en fotbollsplan som män. Varför är det så? Ja, det kan man undra…

Tjuvarna, de som vill vinna även med ojusta regler, är som jag nämnde inget problem inom kampsporterna, men fair play är ändå något som måste påpekas nästan dagligen.
I de allra flesta fallen sitter känslan för fair play i ryggmärgen hos en krigare när han/hon går in i ring och bur och det gör mig glad. Det är inget falskt skådespel när två kampsportare omfamnar varandra efter en tuff fight. Det är ett tecken på respekt och kärlek.
Om det är något som Suarez saknar så är det just respekt och kärlek.

2 kommentarer

  1. Kvinnor fuskar visst precis lika mycket. Min dotter spelade fotboll (inte längre) och redan som 9-10 åringar fick de lära sig att bryta mot reglerna så länge det bara går, dvs tills domaren avbryter regelbrottet. Och då var det kvinnlig lagledning. Titta på några dam-matcher igen och tänk om!

  2. Hej.
    Mitt intryck är helt klart. Män fuskar mer än kvinnor inom lagidrotterna och det är män som står för huliganism. Men naturligtvis kan det finnas enstaka fall där även kvinnor bär sig illa åt.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4