Mitt idrottshjärta gråter

Julen står för dörren och allt borde vara frid och fröjd. Som idrottsälskare gläds jag i decembermörkret över de svenska handbollsdamernas framfart i VM-arenorna i Tyskland och Sarah Sjöströms prestationer i EM-bassängen i Köpenhamn.
Men mitt idrottshjärta gråter.

19 december 2017  |  Kent Hansson

På Karolinska i Stockholm ligger en fighter, Erik Skoglund, i medicinsk koma efter att ha drabbats av en hjärnblödning under ett sparringpass hemma i Nyköping.
Jag har som sportreporter följt Skoglunds proffskarriär. Nyköpingsgrabben är en av Sveriges absolut bästa boxare. Erik är inte bara en skicklig boxare, han är även en första klassens ambassadör för sin sport. En gentleman såväl i som utanför ringen.

Därför känns det extra tungt just nu. Jag tänker på Erik varje dag.

I sociala medier har de flesta mottagit Skoglunds olycka med bestörtning. En och annan figur har dock öst galla över kampsporterna. Genom åren har jag haft många debatter mot kampsportshatarna. Den här gången väljer jag att ligga lågt. Mina tankar är alltför koncentrerade till Erik Skoglund och hans närmaste. För övrigt är det fullständigt omöjligt att föra en sansad debatt mot personer som inte har en susning om vad de snackar om.

Jag har varit i sportens skrivartjänst i 45 år. Jag har bevakat tusentals fighter, många på en väldigt hög nivå. Jag har upplevt fantastiska ögonblick som jag för alltid har parkerat i minnenas kammare.

Jag har även upplevt ett par kusliga fighter, som när Emil Hartsner blev knockad vid en MMA-gala i Malmö och blev liggande på canvasen i flera minuter innan han fördes iväg till sjukhuset. Emil fick tack och lov lämna sjukhuset efter undersökning. Jag var även på plats 2002 i tyska Braunschweig när Armand Krajnc råkade ut för en blödning i skallen.
Det finns risker med all kontaktsport. Det vore oseriöst att påstå något annat.

Men undersökningar som görs visar att kampsporterna kommer långt ner på ”farligaste-sporten-listan”. Hockey och ridsport är två sporter som är betydligt farligare än kampsport.
Ridning är en sport som engagerar en halv miljon människor i Sverige. Det är också den sport i Sverige där de allvarligaste olyckorna sker. Cirka 13 000 människor skadas årligen under ridning, i de allra flesta fall då ryttaren faller av hästen. Men jag hör och ser aldrig någon som skulle komma på den befängda iden att vilja förbjuda hästsport.

Jag har precis läst en skakande artikel i Expressen om en fotbollsspelare vars liv förändrades på några sekunder. Det har gått fem månade sedan Ajax jättetalang, 20-årige Abdelhak Nouri, kollapsade under en träningsmatch. Nouri lider av svåra hjärnskador och läkarnas prognos är dyster. Tragiska händelser inträffar tyvärr i många sporter.

Det finns säkert en del säkerhetsarbete att göra inom kampsporterna och det ska jag återkomma i en kommande krönika.

xxx

Granen är klädd, det återstår en tur till en gala i Hamburg för att se Adrian ”Gäddan” Granat hugga i sin comeback, innan det är dags för att kasta sig över julbordet.
Jag önskar alla mina vänner i kampsports-Sverige en riktigt God jul och ett Gott Nytt år.
Jag är tacksam över att få känna så många underbara personer i kampsports-Sverige.

Slutligen: glöm inte rösta fram Sofia Olofsson till årets Jerringpristagare, omröstningen pågår fram till den 20:e december klockan 15:00.
Med två EM-guld, två NM-guld, ett VM-guld och fem SM-guld är Sofia nominerad till Jerringpriset.

I somras tog hon guld i World Games och utnämndes till ”Athlete of the year”, under åren har hon även hunnit med ett antal proffsturneringar och tagit hem titlarna som WMC:s europa- och världsmästarinna och vann sist mot Iman Barlow på Rumble of The Kings.
Sofia Olofsson är en fantastisk kampsportsdrottning som förtjänar all uppmärksamhet.
Tack Sofia för dina grymma insatser under 2017. Du kommer få ett minst lika fint 2018.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4