“Josefin tog förlusten på ett bra sätt”

Under åren som sportjournalist har jag intervjuat åtskilliga lyckliga vinnare inom kampsport och boxning. Det har naturligtvis varit grymt spännande att få skriva reportage om blågula idrottshjältar som sen publicerats i mina tidningar, Expressen och Kvällsposten. Vinnare och mästare kittlar och säljer tidningar. 2018 är det även klicken på sajterna som räknas.  För egen del är jag även fascinerad av förlorarna.

8 november 2018  |  Kent Hansson

En intervju med den förlorande parten, kan bjuda på många intressanta vinklingar. Jag är som idrottsälskare enormt intresserad av hur en fighter resonerar efter en förlust, hur han eller hon resonerar om framtiden.

”Hur känns det?” är kanske den dummaste fråga man kan ställa till en idrottare som har förlorat en viktig fight. I min väldigt gröna reporterungdom ställde jag just den frågan till en boxare som förlorat en stor match. Jag fick svaret: ”vad tror du?” Så den inledningsfrågan ställde jag sen aldrig mer.

Många kolleger koncentrerar sig bara på vinnaren, själv försöker jag alltid ta ett snack med förloraren för att få dennes syn på fighten.

Kampsportare är oftast väldigt öppna och ärliga efter en tung förlustmatch. Martin Svensson, MMA-krigare från Malmö sa efter en brutal knockförlust till mig: ”Det här är ingen katastrof. MFF och andra duktiga fotbollslag förlorar då och då, men går vidare. Efter förlust kommer segrar”. Svensson reste sig efter förlusten och fick så småningom fightas för UFC.

Thaiboxaren Josefin Lindgren Knutsson är en av mina kampsportsfavoriter. Jag flaggade tidigt för henne och framgångarna har också kommit. I våras vann Josefin VM-guld och världen ligger för hennes fötter. Men i takt med vinsterna får man även räkna med att tömma nederlagets bittra kalk. I karriärens största match, i Tokyo, blev det förlust för Josefin mot japanskan ”Kana” i organisationen K-1.

Josefin föll i en jämn fight på poäng. Josefin är en stor champ och hon tog förlusten på ett bra sätt. Hon skrev på sin FB-sida bland annat följande: ”Jag kan bara ta med mig lärdomen av mina egna misstag. Jag kan bara säga att detta kommer göra mig ännu mer starkare och taggad”. Josefin önskar naturligtvis inget hellre än att få en returmatch och så lär det bli inom en icke avlägsen framtid.

Josefin Lindgren Knutsson vill, liksom flera av våra andra duktiga thaikrigare, in på de stora scenerna. Det är i de stora fighterna som de grymmaste kickarna finns.

Alla stora mästare lär sig något av en förlust. Josefin är en stor champ och jag är säker på att utflykten till Tokyo och matchen där har gjort henne till en ännu bättre fighter, inte minst mentalt.

November är en bra kampsportsmånad. 23-25 november går VM i jujutsu i Malmö. Medaljpressen är stor på Linda Lindström och de andra blågula atleterna. Men om det är något som svenska kampsportare är bra på så är det att fightas under press. Senast Sverige arrangerade VM i jujutsu var 2008, även då i Malmö.

Sverige är en stormakt i denna sport. Under de senaste två årens VM har landslaget fått ihop sammanlagt elva medaljer. Två guld, tre silver och sex brons. Det ska bli väldigt intressant att bänka sig i Baltiska Hallen i Malmö för att se ett starkt svenskt landslag slåss om medaljer.

0
0
0