Ingen kan ta ifrån honom det han presterat i UFC

Det är alltid vemodigt och direkt smärtsamt när man ser svenska idrottshjältar falla. Jag hade hoppats att Alexander Gustafsson skulle få revansch i mötet med Jon Jones. Så blev det inte. The Mauler föll tungt i sin tredje titelmatch för UFC.

2 januari 2019  |  Kent Hansson

”Nu är nog Alexander Gustafssons karriär över”, var min spontana tanke. Det var så jag kände det tidigt på morgonkvisten den 30 december.

Gustafsson har gått tre titelmatcher för UFC. Han har förlorat alla. Om jag är rätt underrättad har ingen i UFC:s historia fått en fjärde titelmatch efter att ha förlorat de tre första.

I de allra flesta idrotter är det ingen katastrof att förlora en och annan match. Det gäller även inom kampsport, avdelningen amatörer där det är ära, medaljer och nationalsången som står på spel.

I proffsvärlden är det annorlunda. Där kan en förlust rubba cirklarna rejält.

Det tog fem år för Alexander Gustafsson att få sin efterlängtade revanschmatch mot Jon Jones. I deras första möte, i Toronto 2013, handlade det om en grym fight där Jones vann poäng. Enligt många bedömare blev svensken bestulen på segern men i returen i Los Angeles vann Jones klart.

Gustafsson är naturligtvis den som främst bestämmer om framtiden. Har han motivation till en ny satsning med allt vad det kräver av skoningslös träning? Gustafssons skador de senaste åren är också något som sätter frågetecken. Direkt efter förlusten sa sig Alexander vara beredd att fortsätta. Men gudarna ska veta att han har en tuff uppförsbacke i jakten på en ny titelmatch.  Gustafssons öde ligger också i händerna på UFC.

Alexander Gustafsson har hittills legat bra till hos Dana White men i den krassa UFC-världen kan saker och ting snabbt förändras. Gustafssons attraktionsvärde dalade rejält efter förlusten mot Jon Jones och det  finns alltid nya och hungriga fighters bakom hörnet.

En som kan vittna om hur snabbt det svänger inom  professionell kampsport är Adrian ”Gäddan” Granat. Innan den ödesdigra knockoutförlusten i Malmö 2017 mot Alexander Dimitrenko fanns det förhoppningar om både EM och VM-fight för Gäddan. Dessa drömmar krossades definitivt i fjor när Gäddan poängförlorade mot Otto Wallin och nu har Malmöboxaren lagt handskarna på hyllan.  I proffsboxning går det inte att kliva tillbaka till amatörleden.

Alexander Gustafsson har de senaste åren fightas på de stora arenorna. Det är där han trivs och tjänar de stora pengarna.

Alexander Gustafsson är en smart kille, i och utanför buren och han kommer aldrig tillåta sig själv att fightas i skuggorna av de stora stjärnorna. Oavsett hur det går för The Mauler framöver kan ingen ta ifrån honom det han har presterat i UFC-sammanhang.

Jag har under mina 45 år som sportjournalist sett stjärnor tändas och släckas. Jag vet hur proffsvärlden fungerar  inom boxning och kampsport. Min uppgift som skildrare av sport är att leverera den osminkade sanningen till mina läsare. Rollen som okritisk hejaklacksledare överlåter jag åt andra.

Jag säger välkommen 2019 och vad gäller svensk kampsport kommer vi få uppleva nya fantastiska framgångar.

 

16
21
23