Anna Astvik inför Shogun MMA 2

Häromdagen kunde vi läsa på olika sociala medier att stråviktaren Anna Astvik är klar för sin andra proffsmatch i MMA. Den 13 juli arrangeras Shogun MMA 2 i Durham, Storbritannien. Astvik kommer där att möta fransyskan Claire Lopez som har ett proffsrecord på 3-2-0. Jag tog kontakt med henne och vi träffades en regnig sommardag på hennes hemmaklubb Nacka Dojo i Skuru.

27 juni 2019  |  Jenny Svensson

Vi möts vid Nacka Dojos reception och går upp till damernas omklädningsrum. Astvik hänger av sina ytterkläder och väska på krokarna som finns uppsatta längs väggarna. Hon plockar fram sina skydd och vi sätter oss sedan ned och frågar de få tjejer som befinner sig i omklädningsrummet om det är ok att vi gör intervjun här inne, vilket vi får ok till.

Astvik gick sin första proffsmatch på Superior Challange i december förra året, vilken dock slutade med en knockoutförlust i hennes fall snabbt in i första ronden.

– Det är klart att det finns en oro “tänk om det händer igen” men det kan jag ju inte gå runt och tänka på utan jag måste utmana min rädsla liksom, knäcka den.

Inför kommande match känner hon sig laddad och förberedd. Hon berättar att det känns bra och att hon inte hann visa vad hon gick för i sin första proffsmatch då det tog slut så snabbt. Hon säger att det ska bli skönt och kul att få gå in nu och visa vad hon går för efter ett års matchuppehåll.

– Jag hann ju inte visa någonting förra matchen eftersom det gick så snabbt!

Ikväll är det MMA på schemat och Astvik säger att det är och har varit ganska hård träning senaste tiden men det här är sista hårda veckan och snart är det dags för vila.

– Nu är det ganska hård träning, min kropp är slutkörd men snart går jag in på vila och kör lätt svetträning nästa vecka och sista veckan kör jag ingenting alls. Då är det fokus och vila och njuta av stunden så gott det går.

Hur njuter du av stunden och hur väl känner du till din motståndare?

Fokuserar på det jag ska göra helt enkelt istället för att klanka ner på mig själv eller oroa mig över något, utan fokusera på det jag ska göra. Följa gameplan och strategi.
– Jag har kollat på hennes matcher och hon är väldigt aggressiv, hon har ju vunnit alla sina matcher i första ronden. Hon kör liksom 100 % så lite av planen är att rida ut det lite grann.

Galan arrangeras av Shogun MMA och går av stapeln 13 juli i Durham, Storbritannien. Astvik åker över på torsdagen och åker hem igen redan på söndagen. Hon åker dit i sällskap av hennes träningskompis och coach Milad Omari som hon tränat mycket med och som är väl bekant med hennes game vilket ger henne en trygghet när hon väl äntrar oktagonen på lördagen. Planen när hon stigit av planet i Durham är att chilla och ta det lugnt och njuta av stunden innan match, vilket hon tycker är en härlig känsla.

– “Jycken” är ju vår huvudtränare men jag har kört mest med Milad här, men sen har jag även kört mycket med Nisse Vidlund som Nacka Dojo har ordnat åt mig. Jättekul att köra honom och han har satt mycket fokus på min stil. Jätteroligt!

Astvik utstrålar en känsla av lugn och ödmjukhet, hon ler under hela vårt samtal och känns genuin i både rollen som fighter men även som privatperson. Jag undrar hur hon kan hålla sig lugn hela tiden och särskilt under matchtid.

Tar inte nervositeten över?

– Men det är det som är så roligt för man tycker ju att det är kul, att man går runt och är nervös, man får kontrollera sig själv. Konstigt va?! Man får tänka att man utmanar sig själv, så tänker jag i alla fall.

Hur håller du schakt på ditt mindset?

– Jag tycker det är roligt, man kan alltid fråga och be om hjälp med mindset och Magnus “Jycken” Cedenblad, är väldigt duktig på det tycker jag.

18:30 börjar MMA-passet som hålls av huvudtränaren Magnus “Jycken” Cedenblad, det är full matta och Astvik är ensam kvinna vilket hon säger är rätt vanligt. Att få se henne sparras med dessa män imponerar på mig. Hon är orädd och får in både slag och sparkar på män som är i storlek “stor”. Trots att hon under pratstunden berättar hur slut hennes kropp är märks inte det under träningen, hon sparras fulla ronder och ger allt i varje rond. Hon är en riktig fighter.

Text: Jenny Svensson
Foto: Jenny Svensson

En kommentar

  1. Heja Anna. Tror nog att farmor och pappa där uppifrån ser att du presterar något fantastiskt!
    LYCKA TILL ! (önskar farmors jobbar kompis Eva!).

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10