Kent Hansson: The show is not over

The show is over.

Sa Alexander Gustafsson från buren i Globen direkt efter förlusten mot Anthony Smith den 1 juni.

Det var en kommentar från hjärtat.

21 augusti 2019  |  Kent Hansson

Efter att ha blivit utstrypt av amerikanen Anthony Smith gav han en kort intervju i buren där han med tom blick levererade sitt avskedsbesked inför en tagen publik.

Men nu tycks The Mauler har ångrat sig. Han öppnar för en comeback och varför inte.  Den värsta besvikelsen över förlusten mot Smith har lagt sig.

– Det var inget genomtänkt beslut att lägga av. Jag är bra sugen på att göra comeback, det kliar som fan i fingrarna, sa Gustafsson i en SvT-intervju.

Jag applåderar sånt snack.

Gustafsson är fortfarande en fighter i världsklass och UFC ser gärna att han fortsätter. UFC har kontaktat Gustafsson och gett två erbjudanden men svensken har tackat nej. Men UFC, som fortfarande har kontrakt med Gustafsson i ytterligare sex matcher och lär komma med nya erbjudanden. The Mauler är en profil med lyskraft, älskad av MMA-fans runt hela världen och 32 år är ingen ålder för en fighter.

Den senaste tiden  har jag läst en del kommentarer angående Gustafssons eventuella comeback. Dessvärre får man även ta del av okunniga och direkt korkade kommentarer. Men det är ju så sociala medier fungerar. Även gnällrövarna, de avundsjuka, får uttrycka sina åsikter.

Alexander Gustafsson är en klok fighter och han bränner naturligtvis inte krut på att läsa vad de icke insatta babblar om.

Det är aldrig lätt för en stor fighter att lägga handskarna på hyllan. Oftast är beslutet att avsluta en karriär resultatet efter en tids funderingar. För boxaren Klara Svensson tog det över ett år för att komma fram till beslutet att sätta punkt för proffskarriären.

Det är lätt för oss som sitter på åskådarplats att komma med ”goda råd”, men det är fightern själv – och hans team – som sitter inne med svaren.

För att ge sig in i bur och ring för att tampas med världseliten fordras framför allt en stark killerinstinkt och vinnarlåga och jag är övertygad om att Gustafsson fortfarande äger det som krävs för att utkämpa en fight på högsta nivå.  Annars hade han inte öppnat för en eventuell comeback.

Jag har under mina 47 år som sportjournalist mött många stjärnor som berättat om ångest efter det att strålkastarna har slocknat.  Jag kan tänka mig att det är mycket som surrar i skallen på The Mauler just nu.

Alexander Gustafssons besked i Globen med de fyra orden  ”the show is over” har nu blivit ”showen har pausat” och jag ser det som ett positivt besked.

Det är verkligen ingen skam att ändra sig.

Gustafsson spektakulära tack-för-mig-besked efter förlusten mot Anthony Smith och hans öppning för en comeback kittlar.

– Jag har rätt att lägga av när jag vill, men det finns gott om matcher att ta och några duktiga motståndare i min viktklass som jag är jävligt sugen på att testa, sa Gustafsson i SvT-intervjun.

Mitt tips är att vi redan i höst kommer få se Alexander Gustafsson i buren igen och intresset kommer då att vara på kokpunkten.

Text: Kent Hansson

13
8
18