Kent Hansson: i bland kan silver ha stänk av guld

17 september 2019  |  Kent Hansson

Jag har under mina år som sportjournalist skrivit om många lyckliga vinnare.

En liten skinande guldmedalj kan få den tuffaste kille och tjej att spricka upp i ett vackert leende. Jag har också fått itutat mig av idrottare och redaktörskolleger att ”det är guld som räknas”.

Jag kan verkligen sätta in i mig en fighters besvikelse efter en finalförlust. Jag är också medveten om att en vinnare normalt är mer säljande för en tidning än en förlorare.

Men ibland kan en silvermedalj ha stänk av guld. Jag har varit med om det vid ett antal tillfällen.

I lördags gick jag upp tidigt på morgonen för att kolla in Otto Wallins boxningsmatch i Las Vegas mot britten Tyson Fury.

Det var på förhand en kamp mellan David och Goliat.

Otto Wallin från Sundsvall gavs inte den minsta chans att skrälla mot världens bäste tungviktare. Men i kampsport går det inte att förhandsregissera allt in i minsta detalj. När två gladiatorer med skarpladdade nävar ställs mot varandra kan allt inträffa.

Nu vann Tyson Fury drabbningen i Las Vegas men den som fick det största berömmet var Otto Wallin. Den svenske tungviktaren gav precis allt i ringen. Det var Fury, inte Wallin, som efteråt kunde visa upp ett svårt sargat ansikte – ett bevis på att den brittiske superstjärnan inte hade fått något gratis i den här 12-rondaren. Jag tycker Wallin har all anledning att känna sig stolt över insatsen mot Fury.

Otto Wallin har under sina år som proffs fått finna sig i att fightas i skuggan av Erik Skoglund, Anthony Yigit, Klara Svensson och Mikaela Laurén. I sin 21:a match lämnade han denna skugga. Trots förlusten fick Wallin ett kvitto på att han tillhör den yttersta eliten.

Ottos viljeladdade insats mot Fury fick mig att tänka på Alexander Gustafsson och dennes match mot Jon Jones i Toronto 2013. Det var The Maulers första titelmatch och det var nog inte bara jag som hade onda aningar före den matchen.

Gustafsson förlorade men gjorde en hjälteinsats. Svensken hyllades efteråt av massmedia och fans. Många menade att Gustafsson egentligen borde vunnit fighten i Toronto. Hur som helst blev förlusten i Toronto Gustafssons avstamp in i världseliten.

Även i fotboll kan ett lag i förlorarrollen få hjältestatus. 1979 förlorade Malmö FF Europacupfinalen mot Nottingham Forest. Men det var ändå en prestation som fick fotbollsvärlden att häpna och Bragdmedaljen gick detta år till – Malmö FF.

För yngre idrottstörstande ungdomar brukar jag predika det viktigaste inom idrotten. Det är inte prio ett att hamna överst på pallen till varje pris. Det viktigaste är att göra sitt bästa, då kan man vara nöjd även om det inte blir den översta pallplatsen.

Xxxx

28 september är det dags för den första UFC-galan i Danmark. Det som intresserar mig mest i denna gala, som går i Köpenhamn, är Lina Länsbergs match mot Macy Chiasson (5-0). Malmöfightern (9-4) är en av mina favoriter inom kampsporten. Lina är en förstklassig fighter. Hon får ut sitt max vid varje tillfälle hon går in i buren.  Lina såg vi senast i juni då hon besegrade Tonya Evinger på ett övertygande sätt.

Jack ”The Joker” Hermansson går huvudmatchen i galan. Svensk-norsken möter Jared Cannonier och det kommer garanterat bli åka av i denna fight.

Den stora triumfen i karriärenför Jack  kom i april. Jack ”The Joker” Hermansson besegrade då veteranen Ronaldo ”Jacare” Souza efter enhälligt domslut.

– Jag är väldigt glad att jag kunde visa hela världen att jag är att räkna med, sa Hermansson efter segern. I den fighten satte han in hela 146 slagträffar – ett nytt UFC-rekord.

Efter The Maulers paus känns det skönt att vi ha en stjärnkrigare på den manliga sidan. Låt vara att vi får dela framgångarna med norrmännen. Mycket talar för att Hermansson år en titelchans under 2020.

 

13
8
18