Kent Hansson: Drömmen om OS

KRÖNIKA. Efter IOK:s erkännande har både thaiboxning och kickboxning chansen att komma med på OS-programmet. Och det förtjänar de.

26 augusti 2021  |  Kent Hansson

Den stora idrottsfesten i Tokyo sitter fortfarande på näthinnan och tanken på OS lämnar inte min tankeverksamhet. Ett par av våra kampsporter kan mycket väl vara på väg att släppas in i OS-gemenskapen.

Under en av de vackraste sommardagarna kom ett besked som gjorde mig glad och fick mig att drömma om vackra tider.

Internationella Olympiska kommitténs session tillstyrker IOK-styrelsens rekommendationer gällande thaiboxningen och kickboxningen och dess internationella förbund IFMA och WAKO blir nu erkända av IOK. Därmed tas ett stort kliv mot att få vara med på kommande OS-program.

Det låter ju riktigt trevligt, även om man inte ska ta ut något i förskott.

2024 går OS i Paris. Målsättningen för thai- och kickboxningen är att komma med som uppvisningssport i den franska huvudstaden för att fyra år senare vara med på OS-programmet 2028. Thaiboxning och kickboxning är två världsomspännande sporter som verkligen förtjänar att vara med på världens största idrottsfest.

Om det finns någon som helst rättvisa så kommer dessa idrotter att få vara med på OS-programmet senast 2028.

Patricia Axling är en thaiboxare som välkomnar den eventuella OS-öppningen med glädje. Hon har vunnit vackra VM-medaljer men jakten på ett OS-deltagande skulle vara en fin sporre för henne och alla andra duktiga krigare inom thai- och kickboxningen.

Gällande OS så är jag oerhört glad att thaiboxningen fått fullt erkännande. Nu hoppas jag innerligt att det faktiskt blir en OS-gren. När jag gick EM i Paris 2017 så var det ett väldigt stort pådrag med tanke på OS 2024 som går i Paris. Franska landslaget är ju framgångsrikt så nationens medaljskörd skulle gynnas att ha med thaiboxningen på OS“, kommenterar Patricia Axling.

Jag instämmer till fullo i hennes förhoppningar. Jag är allätare när det gäller sport, även om mitt hjärta bultar lite extra för kampsporterna.

Känslan, adrenalinpåslaget i kroppen inför en stor fight, slår ut det mesta under mina bevakningsuppdrag. Det är den känsla som jag har saknat sen coronapandemin gjorde sitt intåg i mars 2020.

Törsten efter matcher är naturligtvis som störst hos alla våra kampsportare.

Lagsporterna har rullat på nästan som vanligt, dock med publikrestriktioner. Men kampsportskrigarna har haft det lite tuffare. I långa loppet är det hopplöst med alltför långa tävlingspauser. Jag beundrar alla de krigare och tränare inom kamsportsfamiljen som lyckas mobilisera energi och glädje under denna mörka pandemitid.

Patricia Axling är en av svensk thaiboxnings affischnamn.

Förra året var det rekordlite matcher för min del, jag gick bara SM och sedan en titelmatch i Italien. I år har jag bara gått SM och nu håller jag verkligen tummarna för VM. Mitt stora mål är att kvala till World Games i USA 2022, säger hon.

Låt oss hoppas att coronadimman lättar framöver, så att VM i början av december i Phuket blir av. Då har vi ett starkt medaljhopp i Patricia Axling.


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

7
6
11